Tandenknarsen en kaakklemmen

Normaal gesproken is er in rust geen sprake van het op elkaar zetten van de kiezen en tanden. Soms went men het zichzelf aan om te klemmen of te knarsen met de tanden en kiezen. Er is dan overmatige spierspanning. Pijn in het kaakgewricht en slijtage van het gebit is het gevolg. Soms is door de pijn het openen en sluiten van de mond niet goed meer mogelijk.

Men zoekt vaak hulp bij een tandarts of kaakchirurg. O.M.F.T. of C.M.D. gespecialiseerde logopedisten werken ook met deze patiënten. Ik ben in beide gespecialiseerd.

Wat doet de logopedist?

Ik zal eerst de oorzaak vaststellen en ik zal nagaan of het knarsen/klemmen myogene (spieren) of artrogene (gewricht) problemen heeft gegeven. Pijn aan de kauwspieren, ontstaan door kaakklemmen en/of tandenknarsen, behandel ik met orale en faciale massage van de kauwspieren en eventueel met kinesiotaping.

Ik laat de patiënt de frequentie van het probleem en situaties waarin het probleem zich voordoet in kaart brengen. Door de inzet van een myobrace en aanpassing van de situatie, kan deze gewoonte worden weggenomen. Er zal aandacht zijn voor het werken aan het recht sluiten en openen van de mond en het voldoende kunnen openen van de mond, wanneer dat gestoord is. Soms is er sprake van een onjuiste tongligging in rust, tijdens het slikken en/of tijdens het spreken of mondademen waardoor onrust in de mond ontstaat en het klemmen/knarsen optreedt. Behandeling door een O.M.F.T.-gespecialiseerd logopedist is dan raadzaam.

Soms bestaat er een verband tussen de occlusie en het optreden van tandenknarsen en kaakklemmen, Ik zal dan foto’s maken van het gebit en die voorleggen aan de orthodontist. Er zal dan interdisciplinair worden gewerkt aan het probleem.

Soms bestaat er een verband tussen spierklachten elders in het lichaam (vaak cervicaal of hoog thoracaal) en het optreden van het klemmen en/of knarsen. Ik zal dan overleg hebben met de fysiotherapeut. Er zal dan interdisciplinair worden gewerkt aan het probleem.

Bij artrogene problemen bestaat de behandeling door een logopedist enkel uit het weg nemen van het klemmen/knarsen. Er zal dan ook hulp moeten worden ingezet door een specialist.