Relaps na orthodontie

In mijn praktijk ontmoet ik (jong) volwassenen die, na een periode van orthodontie, toch weer een afwijkende vorm van het gebit constateren. Soms wordt tijdens orthodontische behandeling duidelijk dat er afwijkende mondgewoonten bestaan die het slagen van orthodontie niet mogelijk maken. Dit betekent dat de spierfunctie van de mondspieren niet juist is. De tong is een sterke spier die, wanneer deze tijdens spreken en in rust niet juist geplaatst wordt in de mond, een afwijkende gebitsvorm kan veroorzaken.

Soms is er sprake van een onjuiste slikbeweging of onvoldoende lipspierontwikkeling. Ook dat kan ervoor zorgen dat het gebit niet de vorm houdt die door orthodontie is verkregen.

Bij het laten bestaan van de afwijkende mondgewoonten zal een herhaalde periode orthodontie, op lange termijn, opnieuw geen goede gebitsvorm opleveren. Oorzaken zijn dan namelijk niet weggenomen.

Wat doet de logopedist?

Ik onderzoek de oorzaken van het ontstaan van een afwijkende gebitsvorm na orthodontie. Daarna behandel ik de afwijkende vorm, door spierbalans in de mond te verkrijgen. Ik volg de ontwikkelingen van de vorm van het gebit door regelmatig foto’s te maken van het gebit, tijdens de behandeling. In mijn praktijk beschik ik over apparatuur waarmee ik de spierkracht kan meten. Ik maak gebruik van myobrace appliances (soms tegelijktijdig met orthodontie), zodat (bij tijdig ingrijpen) optimaal resultaat wordt geboekt en een tweede orthodontieperiode wordt voorkomen.

Op dit gebied werk ik nauw samen met verschillende tandartsen en orthodontisten uit Putten, Ermelo, Harderwijk, Garderen, Nijkerk en Amersfoort.

Ik volgde de bijscholingen:  “logopedie en tandheelkunde”, “trainers in de praktijk”, “verdiepingscursus O.M.F.T.”. Inmiddels ben ik gecertificeerd (als één van de zeven logopedisten in Nederland) op dit gebied.