Gestoorde sensoriek

Wanneer de gevoeligheid in de mond overmatig aanwezig is, kan men gaan kokhalzen tijdens het tanden poetsen, een tandartsenbezoek en soms zelfs tijdens het eten. Dit kan er voor zorgen dat de verzorging en behandeling van het gebit niet meer goed mogelijk is en dat men onvoldoende voedingsstoffen tot zich kan nemen. Er is dan iets misgegaan in de ontwikkeling van de sensoriek (vaak in de eerste levensjaren) of er is een trauma geweest in de mond.

Wat doet de logopedist?

In mijn praktijk behandel ik de gestoorde sensoriek door te werken aan lichamelijke ontspanning en het aanleren van een rustademhaling. Daarna bied ik prikkels aan in de mond terwijl de ontspanning en de rustademhaling kan worden vastgehouden door de patiënt. De prikkels worden opbouwend aangeboden met variatie in plaats, duur en materiaal dat in de mond wordt gebracht. Het idee hierachter is dat de patiënt de regie over lichamelijke reacties krijgt en dat de prikkelgevoeligheid afneemt.

Het oefenen van het ontspannen en het komen tot een rustademhaling en het aanbieden van prikkels moet thuis dagelijks meerdere malen worden herhaald.