Habitueel Mondademen

Habitueel betekent ‘gewoonlijk’. Bij habitueel mondademen is de gewoonte ontstaan om door de mond te ademen terwijl de neus voldoende doorgankelijk is. Gevolgen van habitueel mondademen kunnen zijn: veel neusverkouden zijn, een terugkerende infectie in de keel of van de amandelen of zelfs een middenoorontsteking. Daarnaast heeft habitueel mondademen invloed op de groei van de kaak, tanden en kiezen en is het slecht voor het tandglazuur.

De neus kan minder doorgankelijk worden door mondademen. Snurken kan optreden als reactie op mondademen.

Normaliter ademen wij door de neus. Dit is een gezonde manier van ademen. De neus zuivert, bevochtigt en verwarmt de ingeademde lucht. De mond doet dat in veel mindere mate.

Wat doet de logopedist?

Ik onderzoek in welke situaties het kind/de volwassene mondademen vertoont en of de neusdoorgankelijkheid goed is. Ik geef uitleg over neus- en mondademing. De lipspierkracht wordt gemeten en getraind wanneer dat nodig is. Bij voldoende lipspierkracht gaat het kind/de volwassene vaak de mond sluiten en vanzelf door de neus ademen. Er wordt een schema gemaakt om in steeds meer situaties te leren door de neus te ademen. Het kind/de volwassene registreert de eigen vorderingen op dit gebied. Hij/zij wordt geholpen door reminders en vaak zet ik hulpmiddelen in. Dat kan een faceformer of een myobrace zijn. De omgeving wordt ingezet om te helpen bij het observeren.

 

faceformer