Afwijkend Slikken
Er wordt gesproken van afwijkend slikken, wanneer de tong tijdens het slikken tegen de tanden en/of kiezen aan duwt of tussen de tanden en/of kiezen komt. Per dag slikt men zo’n 2600 keer. Wanneer de tong elke keer met een grote kracht tegen of tussen de tanden en/of kiezen komt, zal dit invloed hebben op de vorm van het gebit.
Soms is de slik erg hoorbaar, heeft men het gevoel steeds te moeten slikken of heeft men voortdurend het gevoel een brok in de keel te hebben. De spieren rondom het strottenhoofd zijn dan mogelijk te gespannen. Ik heb de scholing “larynxmanipulatie” gevolgd om dit goed te behandelen.
Er zijn ook slikstoornissen die neurologisch van aard zijn. In mijn praktijk behandel ik die niet.
Wat doet de logopedist?
Op dit gebied ben ik gespecialiseerd. Met professionele meetappartuur meet ik de functie van de spieren betrokken bij het slikproces. Ook breng ik de slikbeweging in kaart d.m.v. fluorescentietechniek. Wanneer de vorm van het gebit en het gehemelte negatieve gevolgen heeft ondervonden van de slik, maak ik foto’s van het gebit en het gehemelte.
Daar waar nodig wordt gewerkt aan de versterking/verzwakking van orofaciale spieren en wordt het slikproces, stap voor stap geoefend. Daarbij hanteer ik een opbouw van het slikken van halfvast, vast en vloeibaar voedsel.
Alle aangereikte oefeningen moeten thuis herhaald worden.
Vaak maak ik gebruik van een myobrace om de juiste bewuste slik (overdag) en de juiste onbewuste slik (’s nachts) aan te leren.
Bij een hoorbare slik, een globusgevoel of het gevoel steeds te moeten slikken, zal ik massagetechnieken toepassen.