Afwijkende mondgewoonten

Afwijkende mondgewoonten zijn die gewoonten die negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het tand/kaakstelsel, het spreken en het gehoor.

Duim-, vinger- en speenzuigen, habitueel mondademen, een afwijkende tongligging in rust, lipbijten, liplikken, afwijkend kauwen, tandenknarsen, kaakklemmen, sabbelen op kleding, overmatig speekselverlies, overmatig kokhalzen, nagelbijten en afwijkend slikken zijn afwijkende mondgewoonten.

De functie van de orofaciale spieren (lip/tong/wang/kauwspieren) kan van grote invloed zijn op de orthodontische behandeling en kan deze zelfs teniet doen.

Een logopedist kan het afwijkende mondgedrag afleren en mondspieren versterken of bewegingen van lippen, tong en kaken aanpassen/verbeteren met behulp van oromyofunctionele therapie (O.M.F.T.).

Een tijdige verwijzing, door de tandarts/orthodontist/ chirurg/huisarts, is van belang. Tussen 6 en 8 jaar begrijpen kinderen de oefeningen en is maximaal invloed uit te oefenen op de gebitsvorm, door te werken aan de spierfunctie. Soms kan zelfs orthodontie voorkomen worden met O.M.F.T. Ik zie kinderen al vanaf veel jongere leeftijd wanneer er problemen zijn op het gebied van kaakgroei, overmatig speekselverlies, problemen met eten en drinken en tongriempje en lipbandje problematiek.

Na of voor operaties aan de kaak behandel ik 18 plussers regelmatig. Zij moeten de spieren (opnieuw) juist leren gebruiken en soms is er overmatige spierspanning en pijn door de veranderde situatie. Daarbij bied ik ondersteuning.

Op dit gebied heb ik alle scholing gevolgd die er is en ben ik kwaliteitsgeregistreerd. Ik heb een goede samenwerking met de orthodontisten en tandartsen van Putten, Ermelo, Harderwijk, Nijkerk, Garderen, Barneveld, Voorthuizen en Amersfoort betreffende de O.M.F.T. Met name op het gebied van kaakproblematiek, heb ik samenwerking met fysiotherapeuten, M.K.A. chirurgen, kaakchirurgen en orthodontisten in en buiten de regio.

In mijn praktijk beschik ik over meetapparatuur, waarmee ik de activiteit van de spieren in en rond de mond kan meten, een professionele camera om foto’s te maken van het gebit en de houding. Daarnaast beschik ik over een behandeltafel, nodig wanneer orofaciale massage een onderdeel van de therapie is. Tijdens de therapieĀ herhaal ik metingen en het maken van mondfoto’s regelmatig zodat de resultaten, van het oefenen thuis, inzichtelijk worden.

Ik maak gebruik myobraces. zie: www.myoresearch.com

Ik heb extra trainingen gevolgd om deze myobraces te mogen inzetten. Resultaten zijn geweldig.