Afwijkende mondgewoonten

Afwijkende mondgewoonten zijn die gewoonten die negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het tand/kaakstelsel, het spreken en het gehoor.

Duim-, vinger- en speenzuigen, habitueel mondademen, een afwijkende tongligging in rust, lipbijten, liplikken, afwijkend kauwen, tandenknarsen, kaakklemmen, sabbelen op kleding, nagelbijten en afwijkend slikken zijn afwijkende mondgewoonten.

De functie van de orofaciale spieren (lip/tong/wang/kauwspieren) kan van grote invloed zijn op de orthodontische behandeling en kan deze zelfs teniet doen.

Een logopedist kan het afwijkende mondgedrag afleren met behulp van oromyofunctionele therapie (O.M.F.T.).

Een tijdige verwijzing is van belang. Soms kan zelfs orthodontie voorkomen worden met O.M.F.T.

Op dit gebied heb ik alle scholing gevolgd die er is en ben ik kwaliteitsgeregistreerd. Ik heb een goede samenwerking met de orthodontisten en tandartsen van Putten, Ermelo, Harderwijk, Nijkerk, Garderen en Amersfoort betreffende de O.M.F.T. Met name op het gebied van kaakproblematiek, heb ik samenwerking met fysiotherapeuten en kaakchirurgen in de regio.

In mijn praktijk beschik ik over meetapparatuur, waarmee ik de activiteit van de spieren in en rond de mond kan meten, een professionele camera om foto’s te maken van het gebit en de houding en een behandeltafel, nodig wanneer orofaciale massage een onderdeel van de therapie is. Tijdens de therapieĀ herhaal ik metingen en het maken van mondfoto’s regelmatig zodat de resultaten, van het oefenen thuis, inzichtelijk worden.

Ik maak gebruik myobraces. zie: www.myoresearch.com

Ik heb extra trainingen gevolgd om deze myobraces te mogen inzetten. Resultaten zijn geweldig.